ponedjeljak, 2. siječnja 2012.

Najljepši grad na svijetu, Đakovo. Ne.

Lažem, je. Najljepši je. Gdje god da odem, što god da radim, nitko i ništa ne može ovu moju vukoje*inu nadmašiti. Ni brda ni mora. Šteta samo zbog toga što je grad sustavno uništavan i što imamo na vlasti ljude koji su nesposobni. Uvijek kad putujem i kad se vraćam nazad u Slavoniju, čim vidim ravninu bude mi malo lakše. Ne znam je li to neki "homesick" rad, ali ima nešto u tome. Ironično je što 80% građana bi zapalilo ovaj grad i sravnilo ga do temelja. Nema perspektive niti ikakvog posla, vlada neka konstantna tuga o kojoj nitko ne priča i svi šute jer znaju da im gore ne može biti. Ne znam je li mi to u krvi ili sam krivo odgojen, ali ja ne znam šutiti. I ne volim šutiti.

Danas ujutro kada sam šetao do grada nisam sreo niti jednu osobu niti vidio ijedan auto. Čuo sam samo udaljene zvukove meljenja žitarica bivšeg ponosa grada "Đakovštine" koji su bili sve glasniji što sam se približavao ovoj našoj propaloj firmi. Tek kad sam došao na glavnu cestu, vidio sam par auta i ženu kako čisti ispred trgovine. Iduća osoba je bila radnik HZZ-a koji mi je udario pečat. Ta tišina koja je u mom gradu ne postoji nigdje na svijetu. Magla koja sa bunkera polagano ide prema poljani prekriva dječje igralište koje su nedavno neki imbecili zapalili izgleda toliko nježno da čovjek poželi leći na nju da otplovi negdje gdje ovaj jad ne postoji.

Dječaci kažu da svaka pjesma o Dalmaciji postane hit. Pa makar nadrljao tekst o tome kako je super biti pedofil i jesti pokvareni jogurt sa mačjom hranom, refren je ono što prodaje pjesmu. Tigi digidi digidi *clap-clap*. Ne sjećam se kad je zadnji puta nešto takvo došlo iz ovog dijela Hrvatske. Nemam blage kad je zadnji puta netko pjevao o Slavonskom Brodu, Našicama, Novskoj itd. Dobro, bila je šema sa "I kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce" što je ajmo reći bio hit. Ali to je ništa naspram neke pjesme od nekoga tko je iz Splita. Svi se sjećamo nebuloza poput "Afrika-paprika". Instant uzorak za hit. Što je iduće? "Azija-Malvazija"? Ček, jesam ja rođen na krivu stranu ili bez neke moždane vijuge da je to samo meni retardirano? Pa kako takvo nešt može pobijediti na nekom natjecanju? Alo ljudi? Koji vam je? Da u Slavoniji postoji Split možda bi se i prolongiralo nešto pa bi i došla neka pjesma do radia ili nedajbože TV-a. Doduše i ja sam sad pretjero, pa o čem imaš pjevati uopće ako si iz bilo kojeg grada iz Slavonije osim o nekoj vrsti tuge i ponosa? O ničem. Dolazimo iz zemlje zalazećeg Sunca gdje jači pokušava onog iznad prebit dok gazi po slabijem, a retardacija je odavno zamjenila ono što je bilo nekvalitetno, ali je bar imalo dušu.
Eto, kad sam spomenio dječake koji su trenutno najjača stvar koja se događa na Hrvatskoj glazbenoj sceni, zaključit ću post pjesmom koja je u kratkom roku postala hit.

4 komentara:

  1. Zaboravio si napisati i kako ne prođu večernje vijesti a da se ne pojavi Dubrovnik na njima. Ono, netko krivo parkira, odma na udarni termin.

    OdgovoriIzbriši
  2. ej, stavio sam te u linkove na wasted potentials, suport ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala ti stari! :) Kad riješim dizajn do kraja, uzvratim! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Svaki put doživim ovakav flešbek kad pogledam vukojebinu u kojoj živim.

    OdgovoriIzbriši